Ιτς "ΚΟΛΟΚΥΘΑ" τάιμ...
Η περίοδος αυτή που διανύουμε , μέσα δηλαδή πλέον φθινοπώρου , είναι η περίοδος της κολοκύθας. Ξέρω κυρίως ξενόφερτο έθιμο θα σκεφτείτε, όλα τα αμερικάνικα και μη αυτή την περίοδο έχουν ως θέμα το Halloween , με κολοκυθόπιτες και με τις κλασικές σκαλιστές κολοκύθες, όπου της κρεμάνε στις ξύλινες βεράντες τους στολίζοντας παράλληλα τα σπίτια, συνήθως με κάποιο Spooky theme. Τα τελευταία χρονιά όμως έχει έρθει και στην Ελλάδα, πριν μερικά χρονιά μάλιστα με πλησίασαν κάτι πιτσιρίκια στην μικρή πόλη όπου ζω μασκαρεμένα ρωτώντας με το αμερικάνικο "trick or treat" (φάρσα ή κέρασμα) , ένιωσα πολύ περίεργα.
Παραφλυάρισα νομίζω για αυτό, οπότε θα περάσω σιγά σιγά στην συνταγή που ετοίμασα. Ήθελα κάτι σε σχέση με την κολοκύθα αλλά να μην αποκλίνει και τελείως από την Ελληνική πραγματικότητα κρατώντας πάντα ένα παραδοσιακό κομμάτι και συνδυάζοντας το με κάτι πιο σύγχρονο. Έτσι δημιούργησα μια μαρμελάδα/βούτυρο* κολοκύθας με άρωμα pumpkin spice (όχι δεν πρόκειται για κολοκύθα με κολοκύθα αλλά κολοκύθα με έναν συνδυασμό μπαχαρικών).
*βουτυρά ονομάζεται το είδος της μαρμελάδας ή πολτός ,φρούτων, λαχανικών και καρπών τα οποία έχουν μια πολύ λεία υφή, σχεδόν σαν αυτή του βουτύρου.
Βούτυρο Κολοκύθας με Pumpkin spice
Υλικά:
1 Κίτρινη Κολοκύθα
Ζάχαρη Λεύκη ή Καστανή ή Μέλι στην μισή ποσότητα σε σχέση με την ζάχαρη
Χυμό από μισό πορτοκάλι
1 κσ pumpkin spice
Για το pumpkin spice:
1 κσ κανέλα σε σκόνη
1 κγ πιπερόριζα (τζιντζερ) σε σκόνη
1 κγ μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 κγ γαρύφαλλο σε σκόνη
Διαδικασία:
1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας την κολοκύθα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο από τον πάτο της κολοκύθας ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη επιφάνεια , ώστε να είναι σταθερή όταν την ακουμπήσουμε στον πάγκο για να την κόψουμε, παραλληλία αφαιρούμε και το κοτσάνι αν έχει. Σταθεροποιούμε λοιπόν την κολοκύθα στον πάγκο μας και προσπαθούμε προσεχτικά να την κόψουμε στα τέσσερα. Αφού την κόψουμε με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια ( μπορούμε να τα κρατήσουμε στην άκρη και να τα ψήσουμε).
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180. Παράλληλα τυλίγουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με αλουμινόχαρτο και ανοίγουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί , και μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος τα βάζουμε να ψηθούν. Ελέγχουμε μετά από 60 λεπτά αν έχουν μαλακώσει, εάν όχι τα ελέγχουμε και πάλι μετά από 15 λεπτά.
3.Αφού έχουν μαλακώσει, βγάζουμε από τον φούρνο και προσεκτικά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα μπορούμε από τα κομμάτια, αφαιρώντας την φλούδα.
4. Βάζουμε την κολοκύθα σε blender, και την χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει μια λεία υφή.
5. Πριν βάλουμε τον πολτό της κολοκύθας στην κατσαρόλα πρέπει να τον ζυγίσουμε για να υπολογίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέσουμε. Η αναλογία πρέπει να είναι 1 προς 0,4, δηλαδή στο 1 κιλό κολοκύθας 400 γρ ζάχαρη (ή 200 γρ μέλι).(Εμένα ο πολτός ζύγιζε περίπου 1500 γρ οπότε έβαλα 400 γρ ζάχαρη)
6. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού και το pumpkin spice.
7. Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά ανά διαστήματα, αφαιρώντας που και που τον αφρό. Χρειάζεται να βράσει περίπου μία ώρα. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου